Alles wat aandacht krijgt….

Het is weer zover. Het hele team verjaart. ’s Morgen om kwart voor negen zingen zo’n 115 kinderen ons toe. Een kwartier eerder stonden we in het portaal van ons iet wat gedateerde schoolgebouw, met tien op een rij en in boerenkledij. Daar kwamen ze binnen onze kanjers: op klompen, in biggenpakken, poezenpakken, met rode zakdoeken, geschminkt, als vogelverschrikker en vooral in heel veel overalls.  Alle maal blije gezichten, verwachtingsvol. Wat zou deze dag brengen, maar ook hoe vindt juf of meester mijn cadeautje? Want ja, op OBS De Brug wordt op deze dag echt uitgepakt. Al sta je met vier mensen voor dezelfde (combi) groep dan nog is er voor ieder wel een plantje bloemen, chocolaatjes, geurtje op jampakket.

Lees meer...

Zandbakmanagement

Tijdens de ochtendpauze kijk ik graag naar het spel in de zandbak, het graven, bouwen, spitten en  pannen vullen. Ik observeer de praters, de denkers en de doeners. Wat zich daar afspeelt, is de wereld in het klein. Teun deelt de lakens uit. ‘De dijk moet hoger.’ De dijk ligt overdwars in de zandbak, die bij ons op school zeker 5 meter lang en 3,5 meter breed is. De tegels  onder in de zandbak zijn al dagen in het zicht. Kjell spoort Jeff aan om de dijk met de schop flink aan te stampen. Het geplette zand glijdt af naar beneden, waar Sören zich opwindt omdat zijn tunnel dicht loopt. Andere Teun vindt dat het niet de juiste plek is voor een tunnel en dat doet voor Sören de deur dicht.  ‘Jullie willen altijd je zin’, gevolgd door  ´na schooltijd wordt mijn werk ook al vernield.´ Hij ratelt nog even door, waarna hij met een betraand gezicht zijn arm zover in de tunnel steekt, dat ook zijn hoofd verdwijnt. Ondertussen verzamelt de kookgroep het zand dat zojuist is vrijgekomen.

Lees meer...

Surf like a Champion

Ik geef het maar toe. Soms heb ik last van IAD, internet addiction disorder. Opzoek naar extra info bij de uitgeverij van methodemateriaal, of juist een niet methodisch werkblad of themaboekje, kom ik om in lesideeën en verzuip in juffen- en meestersites. Even googlen, doorklikken, wachtwoord invoeren, forum op en af en voor ik het weet ben ik vergeten wat ik zocht en ga ik surfend kopje onder in dramadansjes, kneuterknutsels, yurlsvulsels en babbelblogs.

Lees meer...

Onvolmaakt gelukkig is ook mooi

Nooit uitgeleerd. Deeltijdbaan? Fijn, die gecombineerde instructie. Wat heb ik aan methodes? Help! Dit zijn de vijf woorden/kreten die bij mij boven kwamen na het lezen van de kwaliteitskaart onderwijs in een combinatiegroep, richting 2. Het huiswerk van de laatste bijeenkomst van het netwerk combinatiegroepen.

Lees meer...

Geen nee kost energie, ja levert het op

In de eerste vakantieweek fietste ik met een collega uit het voortgezet onderwijs. Hij gaf  aan dat hij er toch wel moeite mee had, met die 7, eigenlijk 8,  weken zomervakantie. Een weekje op de motor erop uit, alleen en liefst direct nadat school is beëindigd, dat vond hij fijn. Lekker uitwaaien. Maar na nog een week thuis wilde hij het liefst weer aan de gang.  Ik voelde een beetje met hem mee. Wij gaan niet weg, mijn partner werkt door. Tegen zoveel vrijheid zeg je geen nee, maar toch..

Lees meer...

Adem in

Op woensdag 2 oktober zijn  we  helemaal klaar voor de start van de  kinderboekenweek. De school en wij leerkrachten zijn behangen met allerlei sportattributen, op de boekenkasten staan (sport)boeken en spellen uitgestald en muziek schalt over het schoolplein. Er is geen ontkomen aan. Ook niet voor de ouders, metgezellen in opvoeding en educatie. Het dansje aan het begin van de dag, ontleend aan de site van de kinderboekenweek, slaat in als een bom. (Vergelijkbaar met het succes van het dansje bij de kroning van Willem Alexander. Moeten we vaker doen!). Even later zitten 120 leerlingen in de gemeenschapsruimte, ontvankelijk voor een dosis woordenschat en materiaalkennis van plastron tot handbalkniebeschermer.

Lees meer...

Flexitariërs de school inhalen

Je kent het wel: prietpraat. Prachtige zelfbedachte woorden of uitspraken van peuters en kleuters die je allemaal in een schriftje  had moeten schrijven, wat je niet hebt gedaan omdat je zoiets moois toch nooit meer zou vergeten. Helaas, de meesten ben je kwijt. Althans als je net zo eigenwijs bent geweest als ik. Eén ervan ben ik echter nooit vergeten. Wat te denken van ´waterrotonde´. Geef toe, je ziet het direct voor je. Als het badwater wegspoelt in het putje of tijdens een dagje aan zee.  Sil´s versie van een draaikolk getuigt van voorstellingsvermogen en logica.  

Lees meer...

Eén been in de vakantie

Verwarrende tijd die laatste vier weken voor de ‘grote’ zomervakantie. Je staat er met 1 been in en toch weer niet. Terug van een snikheet, denderend Pinkpop, waarbij je niet ontkomt aan de promotie van nog meer aanlokkende festivals, en aan de vooravond van de openingswedstrijd van het Wereld Kampioenschap voetbal (de kroegen zijn al geblindeerd)  schrijf ik deze column.

Lees meer...