Strandwandeling

dacht jij ook
toen je door het ruizen van de wind
de golven op de kust hoorde slaan
en het schuim je om de oren vloog
dat de zee
zich schoonwaste
om het nieuwe seizoen te begroeten
te kussen je voeten
in laarzen gestoken
dat het toch nog koud was
in mei op het strand
te wandelen met de hond
dacht jij ook
natte hond
dat je liever een bot
dan de hond in de pot vond
omdat zeelucht hongerig maakt
en het zout naar meer smaakt
kom
we maken ons uit de voeten

De redding van Manicuna

Ze loopt langs de vloedlijn van de Waddenzee, haren in de wind, ogen gericht op de horizon. Lekker uitwaaien en opfrissen; dat is waar Juanita van houdt. Zo loopt ze met ferme pas. Elke dag zo rond vijf uur. Als de zon zakt en zakt en de wereld op zijn mooist is. Soms vindt ze wat, soms vindt ze niets behalve de dingen in haar hoofd. Het maakt ook niet uit. Maar vandaag deed ze een vreemde ontdekking. In de verte zag ze al kleine stipjes op het strand.

Dichterbij gekomen ……………..

Lees meer...

De ontdekking van de Van Ewijcksluis

September 2010, door een passant

Hoe vaak scheur ik niet door Van Ewijcksluis? Ik passeer het gemaal, neem de eerste bocht, werp een snelle blik op de woonarken en trek op in de richting van de ophaalbrug. Ik let op het asfalt, een voorganger, een paar herkenningspunten. Mijn blik staat op oneindig, mijn hoofd is bij de agenda van die dag en mijn voet speelt met het gaspedaal. Nog een bocht en dan hup de brug over. Ik heb net genoeg tijd om te denken dat het huis waar ik op af rij toch wel een erg mooie gevel heeft. Na de brug geef ik een rukje aan het stuur en zwaai links af. Weer gas geven, het dorp uit. Dag palingboer, de plicht roept. Het is dagelijkse routine. Mijn sluiproute, en zeker niet alleen die van mij, gaat dwars door het dorp. Op goeie dagen heb ik wat meer oog voor de natuur. De ‘peking’eenden die midden op de weg zitten, paarden in de wei en schapen op de dijk. Bewoners die in zuidwesters gestoken de hond uitlaten en met aardappelen of uien beladen trekkers die hun vracht komen lossen. Veel meer is me nooit opgevallen; volgens mij is het er ook niet. 

Lees meer...

Poldergoed

Wat is poldergoed?

Een vriendelijke buur

Een hardwerkende boer

Het polderbrood en die geur  

Het fruit gebracht aan de deur

De post op de stoep   

Een voorbijganger die groet

 

Wat is de polder goed.

Mechanisme

Van Balgzand tot Zijperdijk.

Werd grond gemaakt uit slijk.

Nieuwe land werd gepropageerd.

Pioniers hebben het uitgeprobeerd.

Op de klei wilde de akkerbouw gedijen.

Maar het zand wist niemand te verblijden.

Lees meer...

Sil, Joya en de piepersnijders

Whammm! Zijn crossfiets gooide hij op de grond en de trapper draaide nog even door. Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Boven mijn hoofd hijgde hij uit. Ik zat daar gewoon op de stoeprand. Kluitjes gooiend tegen de dikke boom voor het huis. Hij, Joya, zweeg en dus tilde ik mijn hoofd naar hem op. Zo knalden we met onze hoofden tegen elkaar. Au! Sufkop, riep ik nog. ,,SSST, Ik moet je wat vertellen’’, zie mijn beste vriend. Een onheilspellende blik lag in zijn ogen.  Ik was er meteen klaar voor. Met Joya is er altijd wat te beleven.

Lees meer...

Moord in de polder

Met angst en beven wachten de bewoners van de Anna Paulowna polder dit jaar af, of en wanneer er rond de paastijd opnieuw een dode valt te betreuren. Voor buitenstaanders klinkt dit misschien onwaarschijnlijk of fantasierijk, maar alsje in de polder woont weet je waar dit over gaat. Komen de paasdagen, dan komt er ellende. Ligt het aan een bepaalde magnetische sfeer die op dat moment en op die plaats de aanwezig is? Zijn het de aardstralen of zijn het de sterren? Of  is er een menselijke hand in het spel? Niemand in de polder die het weet. 

Lees meer...

Jan Bremer over de Kunstkop van Noord-Holland

Op uitnodiging van de Dorpsvereniging deed Jan Bremer op 20 november een boekje open over de geschiedenis van de kop van Noord-Holland. Al snel werd duidelijk dat deze kop in feite een kunstkop is, wat de meeste van ons natuurlijk al wisten. Wat we niet wisten, of niet altijd beseften, is dat Van Ewijcksluis in het rijtje van Oude Sluis, Nieuw Sluis en Kleine Sluis de roemrijke positie inneemt van Grote Sluis. Een beetje meer respect voor dit voormalig arbeidersdorp was en is dus wel op zijn plaats.

Lees meer...

Pluimgraeff op een lama

sprookje voor volwassenen

Het was een goeie grap en dat was het. Geert Gierlings zwaait zichzelf de auto uit. Nog nagniffelend zwalkt hij naar de deur. O ja zeker, hij verheugt zich er op; een illegaal bezoekje aan het landgoed Hoenderdaell. Ha, ha, alleen de naam al. Hoe heeft de familie Kruijff het kunnen verzinnen. Vader en zonen, patsers dat zijn het, alledrie. Eenmaal in huis, ploft Gierlings in zijn lazy boy. Een stapeltje boeken rolt om. Een biertje teveel gehad, maar wel gelachen zeg. Die Van Loerop, die kan het goed brengen hoor. Wat een komedie. Het leek wel of heel Hoenderdaell ter plekke aanwezig was. Fons van Loerop imiteerde ze allemaal. Eerst de bedenker van dat vogelpark. En na de pluimgraeff alle dieren. God mag weten wat er nog meer rondloopt: lama's, nandoe's, kryptomeesjes, slomesanders .... Geert strekt zich uit, poehee, de kramp in zijn kaken is nog voelbaar. 

Lees meer...

Maki

Maki

Nieuwsgierig, aaibaar

Klauterend, peuterend, springend

 Zwartwit, staart, moeder, kind

                   Zorgen, zogen, troosten,

Liefdevol, kroelend

Mens

Haiku Anna Paulowna

 

1

In een vlak landschap

Rijden trekkers op akkers

En de boer ploegt voort

 

Lees meer...