Paasvee Schagen 2014

Oud-slachter met passie voor fokkerij

De zwartbonte Algemeen Kampioen bij de kalveren gaat dit jaar mee als pink. De eigenaren Cees van den Oever en Jennifer Hofmeijer zien uit naar de Paasvee. ,,Want als je ergens voor gaat, moet je er ook 300% voor gaan´´, aldus Hofmeijer, die zichzelf de motor achter hun aanwezigheid noemt. Omdat Van den Oever vandaag op de ambulance werkt, voert zij het woord. Denk niet dat het hier om amateurs gaat. De ambulancemedewerker heeft er met 25 jaar ervaring als slachter echt verstand van.

Lees meer...

Meer eerlijk vlees

Vlees met een verhaal doorstaat crisis, consument bewuster

De vraag naar eerlijk vlees neemt toe.  Piet Ottens bestiert op Wieringen een schoonvlees boerderij met zo’n 350 runderen in de winter. Ottens:  ,,Mensen kijken kritischer naar wat ze eten. Kwaliteitsslagers kunnen dat echt merken. Landelijk zit de bedrijfstak in de min, maar de vraag naar ons schoonvlees groeit.

Lees meer...

‘’Teeltschema’s maak ik zelf’’

Productie zomerbloemkool in Zuid Spanje wegens succes uitgebreid.

Frank Slagter van VOF M. Slagter uit Lutjebroek voorziet zijn vaste afnemer ook in de winter van zomerbloemkool. In Zuid Spanje wordt bij hoge lichtintensiteit goede, witte, smakelijke bloemkool geteeld en direct naar Nederland vervoerd.  Het geheim van dit succes zit vooral in zelf geselecteerde Nederlandse rassen en een eigenhandig opgesteld teeltschema. Zekerheid voor alles.

Lees meer...

‘De witlof uit, de blauwe bessen in ’

Witlofteler Siem Jan Hemmes geniet als hij buiten tussen de bessenstruiken loopt. Dat is wat anders dan de donkere witlofschuur. Sinds de voormalig akkerbouwer de teelt van pennen (witlofwortels) heeft afgestoten en is gespecialiseerd in de trek van witlof op water, vertoeft hij het grootste deel van het jaar in zijn cellen. Twee jaar geleden bracht hij daar zelf verandering in door op bijn 2 ha blauwe bessen struiken te planten. Wel een beetjee vreemd zo tussen de leeggerooide bollenvelden. Voorbijgangers zijn dus ook blij verrast, vooral als blijkt dat ze ook nog een bakje uit de automaat kunnen trekken.

Lees meer...

Van bollenkweker tot huiskweker

Een grote brand in september 2010 verwoestte het bollenbedrijf van Hans Duineveld aan de Middenvliet in Julianadorp. Schuren, machines en de totale bollenkraam  gingen verloren. Een jaar later ging de ondernemer opnieuw van start me t een opgeschaalde broeierij-afdeling. Dit jaar werd daar de teelt van tuinplanten aan toegevoegd.

Lees meer...

Loonbedrijf Almano neemt bedrijven werk uit handen

Het agrarisch loonbedrijf Almano zit helemaal in Polen. Ruim 1.000 km bij de klanten vandaan. Hoe eigenaar Arie Tuin daar is  gekomen, is een verhaal op zich. In 1990 startte hij voor zijn voormalige werkgever met de teelt van leliebollen in de regio nabij Kalisz. De bollen waren bedoeld voor de Oost-Europese markt. Toen de grenzen open gingenen en de import heffing weg viel, bleek dit niet langer interessant. Halverwege de jaren ’90 werden de eerste leliebollen naar Polen vervoerd om aldaar op eigen locatie te worden geschubt, leliebollen van geïnteresseerde volgde al snel hierna.

Lees meer...

Maatschap Kreuk hofleverancier Nationale tulpendag

Het tulpenseizoen gaat dit jaar wederom van start met een Nationale tulpendag en wel op zondag 19 januari. Op die dag wordt op de Dam in Amsterdam een pluktuin aangelegd van ruim 2.500 m2 , bestaande uit zo´n 200.000 tulpen. In opdracht van Tulpen Promotie Nederland (TPN) en Bloemenbureau Holland levert Maatschap Kreuk uit Andijk meer dan de helft van de bloemen. 

Lees meer...

Ook veel broccoli moet goed zijn

In de Wieringermeer teelt Mts Hoogendoorn als sinds 1980 Brocolli. Toen  zoon Nico 8 jaar geleden in het bedrijf kwam, wilden ze doorgroeien naar 25 ha. Nu staat er 60 ha broccoli. Dit alles als gevolg van de voortschreidende mechanisatie. Eerst op het land en later in de schuur. De verfijning van sorteer- en verpakkingslijnen duurt voort; ondertusssen wordt de koelcapaciteit uitgebreid. Want ook véél, moet goed zijn. 

Lees meer...

Schaapscheerder vol verhalen

Nico Pronk (74) uit Warmenhuizen was 3 keer Nederlands kampioen schapen scheren. Hij zat 50 jaar in ‘het vak’. Pronk blikt graag terug naar het avontuur, de feesten, het harde werken, de dijk en zijn eigen uitvinding: starten met scheren in februari. ,,Daar hebben de boeren en wij veel profijt van gehad’’, aldus Pronk.

Lees meer...

Nieuw seizoen blauwe bessen

Bij Siem en Liesbeth Hemmes  in Breezand is op 15 augustus de pluk van blauwe bessen weer begonnen. Met 1,8 ha blauwe bessen is Hemmes de grootste producent boven het Noordzeekanaal. De struiken zijn 5 jaar geleden geplant en hebben jaarlijks meer bessen geleverd. Hemmes: ,,Dit jaar hopen we 8.000 kilo te plukken. Daarmee gaan we aardig richting het maximum dat de struiken in deze regio kunnen produceren.´´

Lees meer...

Productieverhoging bij ‘Teelt de Grond uit’ wekt interesse telers.

Efficiënt gebruik maken van meststoffen en emissie-arm telen heeft de toekomst.  Een nieuwe weg is  ingeslagen door onderzoekers en innovatieve bedrijven om via  teeltwijzen  uit de grond de buitenteelt naareen hoger plan te brengen. Verder nog dan teelt in de grond. De rendabiliteit hangt af van veel  factoren. Naar verwachting zijn productieverhoging en de mogelijkheid tot mechanisering en automatisering van bijvoorbeeld de oogst de belangrijkste.

Lees meer...

Landbouwtentoonstelling Opmeer

Liefde voor het vak straalt uit naar breed publiek

De Landbouwtentoonstelling in Opmeer biedt álle veehouders in Nederland de kans om hun trots en liefhebberij uit te stralen naar de gemeenschap. Een positief licht op de sector, dat is wat Piet Schipper uit Spanbroek belangrijk maar ook mooi vindt.  Daarnaast geniet hij als ex-veehouder, -fokker en - inzender van het kijken naar mooie dieren. 

Lees meer...

Red Star klaar voor zuivelpicknick in de wei

Tweede pinksterdag: Picknicken tussen de koeien.  Veehouderij Red Star aan de Grote Sloot in Oudesluis doet mee aan dit evenement, dat een initiatief is van zuivelconcern Campina.  Aad van der Harg: ,,Er komen stands met allerlei zuivelproducten. De picknickmand neem je zelf mee. Mensen kunnen eten in de wei en wij zetten de koeien erbij.’’ Liefhebbers kunnen ook de melkstal, de kalfjes en het jongvee bezichtigen. Familie van der Harg en twintig vrijwilligers geven op alle vragen antwoord. 

Lees meer...

Tulpenbroeiers massaal aan het planten

Per dag worden bij N. Schouten en Zn in Zwaagdijk 250.000 tot 300.00 tulpenbollen geplant. De plantwerkzaamheden zijn een maand geleden al begonnen. Nu door een achttal Polen en in de herfstvakantie door scholieren. Adrie Meester bedrijfsleider bij Schouten: ,,We hebben een vaste groep scholieren die hier ook in de zomer werkt. Op zaterdagen en in de vakantie zien we ze graag terug. Het bedrijf broeit 25 tot 30 miljoen tulpen per jaar. Het exacte getal weet Meester nu nog niet.  ,,Veel is van eigen teelt, die tellen we niet af. Maar het is natuurlijk wel allemaal ingepland.´´ In het schema zitten langstelige Zuid-Franse tulpen en tulpen van het zuidelijk halfrond die op dit moment geoogst en geveild worden.

Lees meer...

G. van Dalen’s Vleescentrale grossiert in compleet pakket

Boven het IJ is G. van Dalen’s Vleescentrale in Schagen een van de weinige grossiers die het complete vleespakket leveren. Wekelijks komen er 175 varkens, 30 koeien, 60 lammeren en enkele  kalveren en paarden de centrale in.  De varkens arriveren geslacht, de andere beesten levend. Ze worden dezelfde week verwerkt tot tal verschillende producten uitgeleverd aan ca. 45 slagerijen. 

Lees meer...

Winterbloemkool trotseert eerste vorst

De winterbloemkolen in De Streek en op Texel hebben de strenge vorst in januari goed doorstaan. Manus Laan schat dat 85 tot 90% van de planten geen schade heeft ondervonden. ,,We zijn alleen de vroegste op Goeree kwijtgeraakt, en er is wat wegval in de zwakkere soorten.´´ Als het zo blijft, is de teler dik tevreden. Gerrit van der Thiel heeft op Texel totaal geen schade. Ook de planten in de Streek staan er goed bij. ,,Al er hier al wegval is, dan is het waterschade´´, oordeelt de teler. Maar er komt nog een spannende tijd aan. Van der Thiel: ,,Nu komen de bloemetjes erin, het moet nu niet meer gaan vriezen´´ Ook Laan hoopt dat de reeds aangekondigde koude bij een nachtvorstje ophoudt.

Lees meer...