Winterbloemkool trotseert eerste vorst

De winterbloemkolen in De Streek en op Texel hebben de strenge vorst in januari goed doorstaan. Manus Laan schat dat 85 tot 90% van de planten geen schade heeft ondervonden. ,,We zijn alleen de vroegste op Goeree kwijtgeraakt, en er is wat wegval in de zwakkere soorten.´´ Als het zo blijft, is de teler dik tevreden. Gerrit van der Thiel heeft op Texel totaal geen schade. Ook de planten in de Streek staan er goed bij. ,,Al er hier al wegval is, dan is het waterschade´´, oordeelt de teler. Maar er komt nog een spannende tijd aan. Van der Thiel: ,,Nu komen de bloemetjes erin, het moet nu niet meer gaan vriezen´´ Ook Laan hoopt dat de reeds aangekondigde koude bij een nachtvorstje ophoudt.

 

Bloemkooltelers in West Friesland hebben de afgelopen vijf jaar flinke verliezen op de teelt van winterbloemkool geleden. Vorig jaar was alles weg, op de laatste soort na. De jaren daarvoor waren niet veel beter. Laan. ,,Het is al vijf jaar terug dat we een keer wel 75% oogstte. Vroeger was drie jaar achtereen een strop, al heel wat. Het wordt alleen maar erger. Als de aarde opwarmt, dan is het niet hier.´´ Van der Thiel oogstte vorig jaar nog net zijn laatste soort. ,,Maar toen waren de prijzen zo slecht, dat we ze alsnog hebben gestort.´´
Stoppen met winterbloemkool is geen optie.  Volgens Laan weet een bloemkoolteler nooit wanneer hij het verdient. Voor hetzelfde geld freest hij een zomerteelt door. ,,Je moet altijd aan de markt zijn.´´ Er is één troost, volgens Laan, als we in Nederland geluk hebben met de winterbloemkool zijn de middenprijzen meestal goed.