G. van Dalen’s Vleescentrale grossiert in compleet pakket

Boven het IJ is G. van Dalen’s Vleescentrale in Schagen een van de weinige grossiers die het complete vleespakket leveren. Wekelijks komen er 175 varkens, 30 koeien, 60 lammeren en enkele  kalveren en paarden de centrale in.  De varkens arriveren geslacht, de andere beesten levend. Ze worden dezelfde week verwerkt tot tal verschillende producten uitgeleverd aan ca. 45 slagerijen. 

 

Rob Zutt is sinds hij samen met zijn vrouw het bedrijf in 2000 overnam van Gilles Van Dalen directeur. Afgelopen jaar is Dick Wever tot de directie toegetreden. Het feit dat het totaalpakket wordt geleverd is uniek en dus een sterke kant van het bedrijf. Maar ook de persoonlijke binding met de klanten is een grote kracht. Zutt: ,,We luisteren naar de wensen van de klant en houden er ook rekening mee.’’ Slagers met een eigen slachterij zijn er bijna niet meer. Enkelen slachten nog zelf bij G. van Dalen. De meeste kopen vlees geslacht in. ,,Slagers zijn nu vooral met de winkel verbonden. De klant wil geen slager met bebloed schort die vanachter komt, maar een vakman achter een volle vitrine met een goed advies’’, aldus Zutt. ,,Het imago van de slager is niet goedkoop; daarvoor krijgt de klant extra kwaliteit en persoonlijke aandacht. Gelukkig wordt dat nog steeds gewaardeerd.’’

De vleescentrale was aanvankelijk opgezet voor 11 eigen slagerijen van Gilles van Dalen. Deze zijn in mindere tijden allemaal afgestoten. ,,Het is beter zo, Je kunt niet op twee paarden wedden’’, aldus Zutt. Hij vertelt graag over het bedrijf. Over het feit dat de varkens geslacht uit Helmond binnen komen, terwijl de rest levend arriveert. ,,Op maandag is het hier een verschrikkelijke drukte; met ons eigen personeel en veel zzp’ers worden de beesten geslacht en verwerkt. Dat is allemaal nog zeer ambachtelijk. We beginnen altijd vroeg. Het varkensvlees komt dagelijks om 4.00 uur binnen. ‘’

Kwaliteit blijft natuurlijk het belangrijkste. Zutt: ,,We kopen bij vaste afmesters in. De vorige  eigenaar, G van Dalen rijdt de hele week het land door om runderen in te kopen. Vindt ie prachtig. Veehandel is sinds het afnemen van de markten langzamerhand een uitstervend beroep.’’

Ondanks de drukte voelt Zutt zich geen slaaf van het bedrijf. ,,Het verzamelen van de bestellingen is een geautomatsieerd proces en met een mobiele telefoon ben je altijd bereikbaar. Hij heeft veel vertrouwen in zijn nieuwe partner en in de toekomst.  Er is weinig concurrentie en het bedrijf is nog volop in ontwikkeling met ondermeer een uitbreiding van de worstenmakerij en continu nieuwe producten.

De grossier zendt zelf geen beesten in naar de Paasvee. ,, We willen niet concurreren met onze eigen klanten. Zij kunnen de promotie veel beter gebuiken.’’