Landbouwtentoonstelling Opmeer

Liefde voor het vak straalt uit naar breed publiek

De Landbouwtentoonstelling in Opmeer biedt álle veehouders in Nederland de kans om hun trots en liefhebberij uit te stralen naar de gemeenschap. Een positief licht op de sector, dat is wat Piet Schipper uit Spanbroek belangrijk maar ook mooi vindt.  Daarnaast geniet hij als ex-veehouder, -fokker en - inzender van het kijken naar mooie dieren. 

 

Op de landbouwshow in Opmeer draait het volgens Schipper van oudsher om het Concours Hippique. Maar al vele jaren geven ook koeboeren hier hun visite kaartje af.  Schipper:  ´Toen wij boeren nog paarden hadden voor het zware werk, stuurden we wel een showpaardje in. Koeien werden niet zo publiekelijk geshowd.´ In de jaren vijftig maakte Schipper als bestuurslid van de plaatselijke fokvereniging in Opmeer samen met Jan Scheltes en Cees de Waal mensen enthousiast om ook de beste koeien in te zenden. Om kwaliteit te garanderen werd met de controleur stamboekhouder een voorselectie gemaakt. In de jaren daarna zijn alle lokale fokverengingen gebundeld en overgegaan in KI-verenigingen en studieclubs. Provinciale fokveedagen hebben plaatsgemaakt voor shows als deze. ´De koeienkeuring op de landbouwshow in Opmeer heeft nu status. Ze  wordt  door collega´s uit het hele  land bezocht om een indruk te krijgen van de kwaliteit in Noord Holland,´ aldus Schipper.  De Spanbroeker zond vanaf 1960 zelf regelmatig koeien in en meerdere keren kwam hij thuis met de felbegeerde prijs voor de kampioenkoe. 

Er is een scala kenmerken waarop gekeurd en dus op gefokt wordt. Daarvoor is  Schipper in zijn actieve tijd zelf de hele wereld over gereisd. ´Vroeger zag je een koe en fantaseerde je de rest erbij, nu is er een dossier met gegevens. De hele fokkerij is internationaal en planbaar. Het enige wat telt is dat de boer zelf zijn eigen fokdoel voor ogen heeft.  Een koe dus, die past bij zijn bedrijf en manier van werken.´ De toppers onder de koeien hebben volgens Schipper een mooie evenredige bouw, krachtig beenwerk en een sterke uier. De uier moet goed gevormd zijn en ook de lengte en de stand van de spenen is belangrijk. Door de komst van de melkmachine en de melkrobot worden nu andere eisen gesteld.

Wat voor de koeien geldt, geldt ook voor schapen, geiten en ander vee. Schipper: ´Al die groepen kunnen zich hier manifesteren en liften mee op het gezamenlijk succes.  Het is een heel evenement, een toeristische attractie.  Maar het is ook gezellig en een soort reünie. Ondanks dat het er in het bedrijfsleven harder en zakelijker aan toe gaat, kunnen we hier op alle mensen ons enthousiasme over brengen. En dat is goed voor de beeldvorming.´
Schipper prijst de organisatie van de landbouwtentoonstelling die er iedere jaar weer in slaagt om een vernieuwend programma in elkaar te zetten met de nodige stunts en publiekstrekkers, zoals dit jaar de komst van dressuuramazone Adelinde Cornelissen. ´Mensen veranderen en de wensen veranderen. Daar wordt goed op ingespeeld.´

 

 

Foto-onderschrift: ´Ik geniet van mooie dieren.´