Maatschap Kreuk hofleverancier Nationale tulpendag

Het tulpenseizoen gaat dit jaar wederom van start met een Nationale tulpendag en wel op zondag 19 januari. Op die dag wordt op de Dam in Amsterdam een pluktuin aangelegd van ruim 2.500 m2 , bestaande uit zo´n 200.000 tulpen. In opdracht van Tulpen Promotie Nederland (TPN) en Bloemenbureau Holland levert Maatschap Kreuk uit Andijk meer dan de helft van de bloemen. 

 

Niels Kreuk is lid van TPN, een vereniging die bestaat uit 200 kwekerijen. ,,Het idee voor deze opvallende seizoensstart ontstond in oktober 2011. We hadden nooit gedacht dat het zou lukken, maar in januari 2012 was de pluktuin een feit. En het werd een succes.´´ In 2012 hebben van 13.30 tot 18.00 uur meer dan tienduizend mensen gratis een bos tulpen geplukt. Foto´s, films (Youtube) en reacties gingen over de hele wereld. Dit jaar is de aanpak nog grootser. Kreuk: ,,We rijden zondag met vier vrachtwagens vol heen. De plukbakken worden in een patroon uitgezet; er word gezorgd voor een mooi kleurenpalet en een goede routing. Het zelf plukken wordt begeleid door vrijwilligers die zijn vrij gemaakt uit de kwekerijen.´´ Dit jaar is hijzelf ook van de partij.  ,,Het is heel leuk en leerzaam om erbij te zijn. Je krijgt veel vragen en reacties. Het contact tussen kweker en consument is een van de doelstellingen.´´ Hoewel tulpen tegenwoordig jaarrond worden aangeboden, wordt de derde week van januari nog altijd gezien als de start van het seizoen. Vanaf dat moment is een breed assortiment op de goede manier zonder veel kunstgrepen voor iedereen verkrijgbaar´´, legt Kreuk uit. Jaarlijks gaan 1,7 miljard snijtulpen de wereld over.  

Meerlagenteelt

Bij Kreuk worden jaarlijks 10 miljoen tulpen gebroeid in een teeltsysteem dat zeer zuinig is op het gebied van water, meststoffen en energie. Dit komt door de teelt in meerlagen, LED-verlichting en volledig hergebruik van water. Het teeltconcept is in 2012 door het Wim Luijkx Innovatiefonds beloond met een eerste prijs. Het ´moderneste teeltsysteem van de wereld´ is in december 2011 in gebruik genomen. Kreuk: ,,Het is kostenbesparend, maar zoals altijd, gaat de investering gepaard met een productieverhoging.´´  De kinderziektes zijn volgens Kreuk in het afgelopen jaar wel overwonnen en hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Er is momenteel nog weinig aanvoer en de prijzen zijn goed.
Maatschap Kreuk introduceerde vorig jaar nog een noviteit: het Buitenboeket. ,,We doen er alles aan om gezien te worden. Het boeket is voor exporteurs direct bij ons verkrijgbaar.´´

Het boeket, op kleur en gemengd, wordt geleverd in een speciaal ontwikkelde, weerbestendige vaas en heeft een  houdbaarheid van drie weken. Een mooi geschenk dat direct kan worden geplaatst bij de voordeur, op het terras, de veranda of het balkon.