Van bollenkweker tot huiskweker

Een grote brand in september 2010 verwoestte het bollenbedrijf van Hans Duineveld aan de Middenvliet in Julianadorp. Schuren, machines en de totale bollenkraam  gingen verloren. Een jaar later ging de ondernemer opnieuw van start me t een opgeschaalde broeierij-afdeling. Dit jaar werd daar de teelt van tuinplanten aan toegevoegd.

 

Hans en Emine Duineveld hadden me t 18 ha teelt een bedrijfszekere bollenkwekerij. Maar in één nacht was alles verdwenen. Met buren en kennissen zijn nog wat narcissen gered. De rest was verbrand of teveel beschadigd.   ,, Het eerste jaar zijn we alleen bezig  geweest met boekhouders en verzekeraars.  De beste constructie om de schade uitgekeerd te krijgen was doorgaan in het agrarisch bedrijf. Een bollenbedrijf was niet meer haalbaar´´, aldus  Duineveld. Op basis van in het verleden behaalde opbrengsten in de broeierij, werd een nieuw bedrijfsplan opgesteld. De broeierij werd verdrievoudigd; dat zou een inkomen  opleveren voor het gezin.  Duineveld ging er enthousiast in: ,,In plaats van alleen narcissen broeien we nu ook hyacinten en witte muscari´s op pot. Ook leveren we verschillende potmaten en schalen. Dit geeft plantwerk van september tot eind december. Van januari tot eind april zetten we de in bloei getrokken bollen af.´´  Maar het zat wederom niet mee. Het eerste jaar na de herstart waren de prijzen van de hoofdsoort Tête a Tête zo laag, als ze in 35 jaar niet waren geweest. Het tweede jaar, het afgelopen jaar , staat evenmin bekend als een goed seizoen. Duineveld streeft nu naar meer afzetzekerheid door het aandeel rechtstreekse handel en contractteelt te vergroten. 

Een andere manier om het rendement te vergroten is de oppervlakte, de ruimte en de machines dubbel te benutten.  Duineveld heeft een teeltadviseur van Syngenta in de arm genomen om hierin de  juiste keuzes te maken.  ,,Voor de echt grote teelten zijn we te klein. Er gaan massa´s primula´s tegen scherpe prijzen weg; daar kunnen we niet aan tippen.  Maar omvangrijke  producten zoals Lavetera laten de grote bedrijven liggen. Daar hebben we nu partijen van staan.´´  Daarnaast heeft Duineveld een breed scala stekplanten opgekweekt die direct van het bedrijf worden verkocht, zowel in potten als in hanging baskets. Om de  thuisverkoop te bevorderen  is het sortiment aangevuld met hortensia’s en wat vaste planten.  De inrichting is nog niet optimaal. Bij gebrek aan een doseerunit word t voedingswater met d e hand toegediend.  Maar de kweker blijft positief.  ,,De potmachine hadden we al en we steken er veel eigen arbeid in.  Al is he t 7 dagen per week. Het kan alleen maar beter worden.´´  Het is leuk om zo met kleurrijke planten, inrichting en mensen bezig te zijn.  Er zijn veel positieve  reacties en dat kan Duineveld gebruiken.  De Huiskweker is alle dagen open, naar verwachting tot eind juli.

Foto: Van bollenkweker tot huiskweker.