‘’Teeltschema’s maak ik zelf’’

Productie zomerbloemkool in Zuid Spanje wegens succes uitgebreid.

Frank Slagter van VOF M. Slagter uit Lutjebroek voorziet zijn vaste afnemer ook in de winter van zomerbloemkool. In Zuid Spanje wordt bij hoge lichtintensiteit goede, witte, smakelijke bloemkool geteeld en direct naar Nederland vervoerd.  Het geheim van dit succes zit vooral in zelf geselecteerde Nederlandse rassen en een eigenhandig opgesteld teeltschema. Zekerheid voor alles.

Aan De Evendeel in Lutjebroek doet niets vermoeden dat hier een grote,  internationaal opererende bloemkoolkwekerij is gevestigd.  Toch is dat wel het geval.  Frank Slagter is samen met zijn broers Peter, Mark en Hugo goed voor 170 ha bloemkool.  Tussen het irissen bossen door vertelt hij over de kunst van jaarrond bloemkool leveren.  De oogst in Lutjebroek en in de polder Het Grootslag start 20 mei (als de winterbloemkool slaagt al in april) en gaat door tot half november. Daarna volgt Zuid-Spanje tot in april.

Eén afnemer
Slagter werkt al sinds 1992 voor een afnemer Dutch Green.  ,,Dutch Green zit hier in Zwaagdijk op het bedrijventerrein. We rijden met oogstwagens direct van het land naar de afnemer. Daar gaat het product direct de cel in. Omdat we voor één afnemer werken, ligt het al in de goede verpakking´´, aldus Frank Slagter. Jaren is geïnvesteerd in een goede relatie met de verkoper van Dutch Green. ,,We zitten op één lijn. Ik geef van te voren de te verwachten weekoogst door en de inkoper van Dutch Green zet daar de marktverwachting tegenover. We overleggen dagelijks wat een reëele prijs is voor onze klanten ten opzichte van de markt. Daar komen we altijd goed uit.´´
Altijd oogsten is wel een voorwaarde om kwaliteit aan een afnemer te leveren.  Slagter: ,,De aanvoer moet goed gespreid zijn.  Ik maak het teeltschema zelf met zo weinig mogelijk rassen.  Alles moet zo simpel en makkelijk mogelijk van het land. Als het even kan vak voor vak.’’ Daarvoor is goede, afwaterende grond nodig. De VOF beschikt over 36 ha eigen grond. Het liefst had Slagter meer eigen grond, maar er is niets te koop. Zelfs huren valt de bloemkoolteler niet mee.  Kwaliteit begint bij de basis. ,,Ik zie de planten graag groot en sterk. Als het goed groeit dekken we ze in één keer. Elke volgende keer kost extra per kool; kosten die we niet kunnen gebruiken’’, aldus Slagter. 

Niet op eigen houtje
Het is omdat de afnemer het vroeg dat Frank vijf jaar geleden een kijkje nam in Zuid Spanje. ,,Alleen was ik er nooit op gekomen en ik zou ook niemand aanraden dit in zijn eentje te doen´´, aldus de Westfries.  Bij een agrarische coöperatie onder Sevilla was geprobeerd bloemkool te telen als nateelt van tomaten. De omstandigheden waren goed, toch kwam er geen goed product af.  Slagter: ,,Het kan daar enorm regen, 80 tot 100 mm per dag. Dan staat er gewoon een laag water op het land. Om die reden wordt al op een brede rug geteeld, maar ook dan moet je geschikte rassen hebben.´´   Dankzij veel proefpartijtjes zijn er twee gevonden.  Wat Slagter beschouwd als ‘zijn’ geheim van de smid.  Door teeltomstandigheden en groeidagen te registreren wordt het schema geoptimaliseerd.  
Slagter en zijn afnemer geloofden in het succes en startten een gezamenlijke onderneming. Het eerste jaar stond er 40 ha, bloemkool, het tweede jaar 55 en nu 80. ,,We zien dat er steeds meer klanten bij komen in de winter. Voornamelijk supermarkten en groothandels die op zoek zijn naar ‘extra’ kwaliteit. We verwachten dat de groei zich voort zal zetten. In dat geval zal het areaal volgend jaar stijgen naar 120 ha’’.

De planten worden opgekweekt in het opkweekbedrijf van de coöperatie. Daar vindt ook op- en overslag plaats. Alle bloemkool komt direct naar Nederland, hetzij naar Zwaagdijk, hetzij direct naar de eindafnemer.
In totaal zijn er tien Spaanse telers bij betrokken. Slagter: ,,Wij zeggen precies wat ze moeten doen.’’ Zo’n 10 keer per jaar gaat hij er heen; de dagelijkse begeleiding is de verantwoordelijkheid van een daar woonachtige Hollander die ook al 25 jaar ervaring heeft.  Slagter: ,,Ze gebruiken wel eigen plantmachines, maar wij bepalen de grondbewerking, plantijden en plantafstanden.  De ziektedruk is laag; dus wat gewasbescherming betreft is het relatief eenvoudig.’’

De oogst begint eind november en gaat door tot in april.  Eind augustus gaan de eerste planten de grond in.  Dutch Green Spain heeft zelf ervaren Spaans personeel in dienst die de bloemkool, onder begeleiding van Slagter, oogsten. Hiervoor is door Agrivor een op rupsbanden rijdend onderstel gemaakt voor de oogstwagen. Slagter: ,,De oogstwagen rijdt op het onderstel en wordt hydraulisch van de grond gelift. De wielen hangen dus boven de grond, terwijl het onderstel op rupsbanden door het land gaat.’’ In oktober is een tweede oogstmachine naar Spanje gebracht. Hiermee kan een productie van 120 ha van het land worden gehaald. De Zuid Spaanse bloemkool onderscheidt zich volgens Slagter sterk van winterbloemkool die in midden en Noord Spanje of Frankrijk worden geteeld. ,,Wij telen Hollandse zomerassen, met Hollandse knowhow op de Hollandse manier. Dat is mogelijk omdat we in de winter in Zuid-Spanje relatief veel meer licht hebben dan elders in Europa. Het resultaat is mooie witte bloemkolen die qua smaak en uiterlijk absoluut vergelijkbaar is met Hollandse bloemkool.’’

Wie: VOF M. Slagter wordt gerund door de broers Peter, Mark, Frank en Hugo Slagter. Zij telen in Lutjebroek 90 ha bloemkool en in Zuid-Spanje nog eens 80 ha. Alles voor 1 afnemer.  Alle lijntjes in dit bedrijf zijn kort.  Slagter wil wel uitbreiden maar in de directe omgeving is geen grond te koop noch te duur. In de winter broeien zij 6 miljoen irissen onder 1,2 ha glas die via de bloemenveiling worden afgezet. Er is een personeelslid in vaste dienst. In de zomer zijn er 14 Poolse medewerkers, in de winter 4.

Waarom: De bloemkooltelers van VOF M. Slager hebben een goed jaar gedraaid. Hoewel de winterbloemkool ter zielen ging, is de overige productie goed en zonder uitstel van het land gekomen. De winst van goed onderhouden grond en een betrouwbaar teeltschema, aldus Frank Slagter die benadrukt dat hij daar geen zaadleverancier bij nodig heeft. Al twee jaar wordt met succes in Zuid Spanje bloemkool geteeld. Een maand geleden is er een tweede bloemkool oogstmachine heengebracht. De oogstcapaciteit ligt nu op 120 ha.