Meer eerlijk vlees

Vlees met een verhaal doorstaat crisis, consument bewuster

De vraag naar eerlijk vlees neemt toe.  Piet Ottens bestiert op Wieringen een schoonvlees boerderij met zo’n 350 runderen in de winter. Ottens:  ,,Mensen kijken kritischer naar wat ze eten. Kwaliteitsslagers kunnen dat echt merken. Landelijk zit de bedrijfstak in de min, maar de vraag naar ons schoonvlees groeit.

Ook de restaurants waaraan wij leveren hebben geen last van de crisis, terwijl de  horeca het best moeilijk heeft.´´  Ottens levert zelf Wieringer weide vlees. ,,Dat is niet helemaal biologisch, omdat we een eigen mengvoer geven waarvan de bestanddelen weliswaar door ons gecontroleerd zijn, maar niet van biologische herkomst zijn. Denk aan pieperschillen, korrelmaïs, perspulp, enzovoort. Ook staan de runderen allemaal op stro., maar we gebruiken zoveel dat het biologisch niet is aan te voeren.´´  Een andere troef van Ottens is dat hij de koeien zelf naar het slachthuis vervoert. Daar heeft hij een mooie wagen voor met gescheiden compartimenten. ,,Het is zaak dat de beesten niet gestrest raken, want dat geeft verzuring en draderig vlees.´´ December is zoals ieder jaar ook bij Ottens een piekmaand. Dan moet het gebeuren.

Slagerij De Groene Weg in Schoorl verkoopt biologisch vlees en constateert dat de verkoop toeneemt, weliswaar druppelgewijs. ,,Er komen nog steeds klanten bij, vooral als er weer een schandaaltje is. Mensen worden bewuster. Ze rijden vaker een stukje om voor kwaliteit.’’ De vakslager is bij een keten aangesloten die landelijk inkoopt. Regionaal actief zijn een varkenshouder in Schagen en een kippenhouder in Tuitjenhorn.  ,,Er komen wel boeren bij, maar de omschakeling is een tijdrovend proces’’, weet de Schoorlse slager. De drukste tijd van het jaar staat voor de deur. In december worden veel specialiteiten bereid.

Bij Commandeur Ekovlees in de Goorn vertoont de verkoop nog steeds een stijgende lijn. Commandeur levert aan supermarkten, natuurvoedingwinkels en groothandel.  ,,Het gaat niet hard, niet zo als een aantal jaren geleden, maar er is zeker geen daling. Dat is in tijd van crisis best bijzonder ´´, aldus een woordvoerster.  In de decembermaanden neemt ook de vraag naar luxere vleessoorten toe. Kotelet en biefstuk, rollade enzovoort van lam en rund.  Commandeur heeft zo zijn vaste leveranciers, biologische veehouders die voor een deel ook weer bij collega’s inkopen, landelijk maar ook regionaal. Eén daar van is Jeroen Konijn van Natuurlijk Genoegen in de Schermer polder. ,, Ja ons bedrijf is ook gegroeid. Van 40 naar 70 koeien, weliswaar melkvee. De omschakeling van gangbaar naar biologisch gaat volgens Konijn niet hard, zeker niet in de Noordkop  of in West Friesland. Het land is te duur, daar zijn andere bestemmingen voor.  ,,De mééste biologische koeien hier komen van melkveebedrijven. Het zijn de koeien die niet genoeg melk produceren  of om andere reden niet aan de eisen van melkvee voldoen.’’  Konijn  heeft een winkel aan huis en bevestigt dat de luxere producten momenteel in de lift zitten.