Paasvee Schagen 2014

Oud-slachter met passie voor fokkerij

De zwartbonte Algemeen Kampioen bij de kalveren gaat dit jaar mee als pink. De eigenaren Cees van den Oever en Jennifer Hofmeijer zien uit naar de Paasvee. ,,Want als je ergens voor gaat, moet je er ook 300% voor gaan´´, aldus Hofmeijer, die zichzelf de motor achter hun aanwezigheid noemt. Omdat Van den Oever vandaag op de ambulance werkt, voert zij het woord. Denk niet dat het hier om amateurs gaat. De ambulancemedewerker heeft er met 25 jaar ervaring als slachter echt verstand van.

Van den Oever werkte in Katwijk aan Zee en heeft altijd dikbillen onder het mes gehad. In die tijd bezochten de slagers de boeren zelf, om al voelend de beste stuk vlees uit te zoeken. En zoals zijn vrouw het zegt, dan heb je toch een soort van liefde voor die beesten. Toen hij naar Anna Paulowna verhuisde, was het zijn droom om zelf koeien te fokken. Dan had hij aan zijn daadkrachtige vrouw een goede. Hofmeijer:  ,,Ik zeg altijd: je moet niet dromen, maar doen.´´  Zo werd er in Wieringerwaard een huis gekocht met een stukje land en een eerste vleeskoe met kalf. ,,Dat was een goede koe die we kregen aangeboden en het kalf was ook al mooi. We hebben deze laten insemineren en in 2009 gingen we met ons eerste stiertje naar de Paasvee.´´ Volgens Hofmeijer weet haar man wat hij doet. ,,Hij voelt de flank, ziet de rug, de stand van de benen. Zo mooi en ook grappig om te zien hoe echte vaklui te werk gaan.´´  Hun eerste ervaring als inzender was prachtig. ,,Dat kalfje was gewend aan kinderen omdat we die zelf ook hebben. Dus ging het met alles en iedereen op de foto; het was gewoon een knuffelkoe.´´ Het jaar erop gingen ze met twee beesten naar de Paasvee. Het eerste aangekochte kalfje was ondertussen ook geïnsemineerd en bevallen, de ander was ondertussen een pink.
Bij hun huis in Wieringerwaard lopen nu drie koeien, een pink en een kalf. Stieren houden ze niet aan. Die worden als pink doorverkocht aan afmesters. Hofmeijer: ,,Fokken is leuk, afmesten is voor specialisten. Daar komt veel bij kijken. Ze krijgen een speciale behandeling, uitgelezen voeding enzovoort. Daarnaast gaan dikbilstieren ook niet goed samen met kinderen en dat is voor ons een voorwaarde.´´  De koeien worden aangehouden tot na drie bevallingen, altijd met een keizersnee, en daarna afgezet.
De bijzondere hobby vraagt behoorlijk tijd en geld. Elke dag de stal uitmesten en kilo´s voer. ,,Best een klus om naast je werkt te doen´´, zegt Hofmeijer met veel respect.  Ook aandacht en verzorging vindt zij heel belangrijk. In principe kan het fokken ook geld opleveren. Voor een goede fokstier wordt tegen de 5.000 euro betaald, aldus Hofmeijer, maar dan moet ook alles perfect zijn om te kunnen concurreren met een wereldhandel in sperma en inseminatie. Dit niveau is nog niet bereikt. Maar wat niet is, kan komen.
Als inzender meedoen aan de Paasvee  in Schagen levert veel voldoening op. Van den Oever kent nog iedereen uit zijn tijd als slachter. Van oude leveranciers, afmesters , tussenhandelaren tot  collega-slachters uit het hele land. Hofmeijer: ,,Voor mij gaat het erom dat Cees de ruimte heeft voor zijn passie en dat de beesten een goed leven hebben. Daarnaast is de Paasvee een leuk uitje voor het hele gezin. Als het keuren af is, brengt Cees de koeien naar huis en daarna gaan we nog heerlijk feesten. Dat ben ík dan weer van oudsher zo gewend.´´
Op dit moment vertoeven de kampioenskandidaten bij woon/zorgcomplex Polder Résidence in Breezand. Dit kleinschalig wooncomplex voor dementerenden is het inmiddels veel geroemde initiatief van Hofmeijer. Het complex staat tussen de bollenvelden en heeft een eigen tuin en kwekerij. De koeien hebben de ruimte en het is leuk ook voor de bewoners, de vele bezoekers en belangstellenden.  ,,Hier scheer ik de beesten en maak ik ze klaar voor de keuring. Nog even en het is weer zover´´, besluit de gedreven onderneemster.